BPMK

KONFERENCIA A ZSÁMBÉKI-MEDENCE ÉPÍTÉSZETI ÚTMUTATÓJÁRÓL

Zsámbék Város Önkormányzata hat környező település önkormányzatának és főépítészeinek bevonásával július 14-én a Zsámbéki-medencei Építészeti Útmutató kidolgozása érdekében konferenciát tartott.

A rendezvény fővédnöke, Csenger-Zalán Zsolt megnyitó beszédében elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az arculati kézikönyvek elkészültét és a főépítészek összefogását. A konferencián részt vett Váradi Tibor, a PMKH - Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály osztályvezetője is.
Kolossa József DLA, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi helyettes államtitkárságának Területrendezési és Építésügyi Főosztályának főosztályvezetője elmondta, hogy a Kormány célja a települési arculati kézikönyvekkel kettős: egyrészt az a szándék, hogy a települések „jó helyek”, élhetőek legyenek, másrészt, hogy a lakosok és a szakemberek ismerjék fel az arculat fontosságát.
Turi Attila Ybl-díjas építész, Budakalász város főépítésze előadásában arra helyezte a hangsúlyt, hogy miként vesztették el a települések építészeti hagyományaikat. Elmondta, hogy a kommunizmus időszakában tudatos törekvés volt az építészeti hagyományok elnyomása.
Krizsán András Ybl-díjas építész Pula község főépítésze bemutatta a Balaton-felvidéki Építészeti útmutatót, melyet ő jegyez. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki egy közösség része akar lenni, akkor tekintettel kell lennie a közösség szokásaira és ez igaz az építészetre. Ha így tesz, akkor a bölcsességet is átveszi, ami ott teremtődött.
Marthi Zsuzsa, Zsámbék város főépítészének előadása a térségfejlesztés lehetőségeit emelte ki. Emlékeztetett, hogy volt egy korábbi összefogás – a Településrendezési és Építészeti Ötletpályázat, ami elsikkadt. Felhívta a figyelmet, hogy az abban már meglévő anyag felhasználásával újra be kellene indítani ezt a projektet.
A rendezvényen Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke a polgármesterek és főépítészek számára átadta a BPMK által összeállított kézikönyveket; a Közlekedési Arculati Kézikönyvet és a Települési Önkormányzatok Energetikája című kiadványt.