BPMK

Átadták a 2021. évi Innovációs Nagydíjat

A díjat a Magyar Innovációs Szövetség alapította 30 évvel ezelőtt. Azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják meg, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági, innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el. A díj átadására március 24-én az Európa hajón került sor.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára köszöntőjében beszélt a modellváltó felsőoktatásról és innovációs területről, melynek köszönhetően felsőoktatási intézményeink további fejlődési lehetőséget kapnak, de az innovációs tevékenység felmutatása elvárás az egyetemekkel szemben.
Hozzátette: Magyarország a GDP 1,6 százalékát fordítja innovációra. A cél, hogy ez a szám a közeljövőben 1,8 százalékra emelkedjen. Ez jelentős plusz forrásokat jelentene a szektornak.
Idén sem volt könnyű dolga, a prof. dr. Palkovics László (ITM miniszter) vezette bírálóbizottságnak – mondta Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke. A beérkezett 35 pályázatból, 33 pályázatott minősített sikeres pályázatnak a bizottság, az ő munkájuk került elbírálásra. Kiemelte, Magyarország már nem a prototípusok országa, szépen lassan kezdünk a magyar termékek és szolgáltatások országává válni.
A zsűri döntése értelmében:
2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a CycloLab Kft. részesült, a SARS-CoV-2 vírusellenes gyógyszerkészítmény segédanyagáért.
Az ITM támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjban a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. részesült a Favipiravir Meditop 200 milligrammos filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért.
Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjban a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. részesült a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.
Az AM támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. részesült a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért, a tiszta víz szolgálatában.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díjában a Műszer Automatika Kft. részesült a MANTI hővédő anyagcsaládért.
A Magyar Innovációs Szövetség meghirdette a 2019. január 1. után alakult, legígéretesebb vállalkozások részére a 2021. évi Startup Innovációs Díjat, amelyet a Péntech Solutions Kft. kapta digitális cégfinanszírozási rendszeréért.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében kiemelt elismerésben részesítette három innovációs teljesítményt:
•    PLATIO napelemes térkő, Innovatív Térburkolatfejlesztő Kft.
•    Magnus Fusion Sentinel, Magnus Aircraft Zrt.
•    AXIS PRO mérőgép, Losonczi Innovation Kft.