BPMK

E-mobilitás konferencia és mérnöki kamarai szakmai továbbképzés

A BPMK október 17-én, 9-15:30 között szakmai konferenciát rendez az Automative Hungary szakvásár idején, a Hungexpo vásárközpont 25-ös pavilonjában.

A BPMK eddig három alkalommal rendezett konferenciát és kiállítást „Az e-mobilitás-másképpen” címmel – többek között a JÁK-kal közösen – a Fővárosi Városháza Dísztermében, illetve az Automotive Hungary Szakkiállítás nyitónapján. A konferenciák témája nem elsősorban a jelenre, hanem a jövőre irányult. A konferenciák lényege éppen a „másképpen” szóban rejlett, hiszen nem a Kormányzat által támogatott egyetlen megoldást járta körül, hanem bemutatta a világban jelenleg sem kiforrott, nem egyértelmű technológiákat, azok előnyeit, hátrányait, időszerűségét.
A korábbi három – ugyanezen témájú – konferencián sok részletet megtárgyaltunk az e-mobilitás kapcsán, amiket nem akarunk ismételgetni, ezért most nyitóelőadásként az eddig elhangzottak tanulságainak szigorúan szakmai alapon történő összefoglalását tervezzük. A konferencia előadásait úgy kívánjuk összeállítani, hogy a szakmai részletek helyett azt mutassuk be, hogy az e-mobilitás csak nagyon széles körű együttműködés kapcsán alakulhat ki. Úgy, mint az energetika, a közlekedés, a vegyipar, az információ technológia, a járműtechnika, és az oktatás.

Levezető elnök: Nagy Péter

8:30    Regisztráció                                            
9:00    Megnyitó, köszöntők (Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, Lakits György, a Közlekedési Tagozat elnöke, dr. M. Csizmadia Béla, a Gépészeti Tagozat elnöke, a KTE képviselője)
                            
9:30     A BPMK e-mobilitással kapcsolatos koncepciója (dr. M. Csizmadia Béla, professzor emeritus, SZIE, BPMK elnökségi tag)
    Az első három e-mobilitás konferencia tapasztalatait, előadásait foglalja össze
                
9:50    MEGÚJULÓ ENERGIÁK, ENERGIATÁROLÁS, ELLÁTÁSBIZTONSÁG (prof. dr. Tóth László, professzor emeritus, SZIE)
    - az energetika területén (pl. a villamos hálózatban is) hány százalék a megújuló energia,
    - a megújulókat milyen mértékben lehet bevonni az országos hálózatba,
    - Paks II. megépülése után ez hogyan változik?

10:10    E-mobilitás a közlekedés területén (dr. Kisgyörgy Lajos egyetemi docens, BME Építőmérnöki Kar, felkérés alatt)
    - a közlekedés és az általános (nem csak az akkumulátoros) e-mobilitás kapcsolata

10:30    Hidrogén technológiák: globális megatrendek, hazai lehetőségek (dr. Tompos András, Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület)
    - hidrogén üzemanyagcellák alkalmazása világviszonylatban
    - hidrogén üzemanyagcellák fejlesztése és alkalmazása hazánkban, hidrogén előállítási lehetőségei

11:10    Kávészünet

11:30    Az alternatív gépjárműhajtások jelene és várható jövőbeni fejlődése (dr. Simonyi Sándor, a Trigon Kft. ügyvezető igazgatója)
    
11:50    E-mobilitás várható jövője a járműtechnikában 20 és 50 éves távlatban (prof. dr. Varga István, dékán, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar)

12:20    Ebédszünet
        
13:20    E-mobilitás az oktatás területén (dr. Lukács Pál, tanszékvezető egyetemi docens, Neumann János Egyetem Járműtechnológiai Tanszék)
    - az előzőek megvalósítása csak együttműködő szakemberek segítségével lehetséges, azaz hogyan változtatja meg a szakember-képzést és a mérnökképzést az e-mobilitás?

13:40    E-mobilitás komplex fejlődése Magyarországon (Vigh Zoltán, JÁK közkapcsolati igazgatója)
- a járműipar, a közlekedés, az energetika és a digitalizáció konvergenciája

14:00    Összefoglaló zárszó (dr. M. Csizmadia Béla, professzor emeritus, SZIE, BPMK elnökségi tag)

A programot összeállította: dr. Bánó Imre, dr. M. Csizmadia Béla, Hamarné Szabó Mária (BPMK elnökségi tagok)

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rendezvény zártkörű, részvétel csak előzetes jelentkezés esetén lehetséges, és programváltoztatás jogát fenntartjuk!