BPMK

Ráfizetnek a trükkös tanúsítók

Még mindig előfordul a hibásan kiállított energetikai tanúsítvány, januártól már komoly pénzbüntetéssel is szankcionálhatók a sokat hibázó tanúsítók, bár ez a tévesen felminősített épületekben lakást vásárlókat aligha vigasztalja – írja a BPMK elnökével készített beszélgetés alapján a Világgazdaság február 17-i száma.

Szándékosan tévedni két okból szoktak az energetikai tanúsítványt kiállítók: az ingatlan eladása előtt értéknövelő tényező a jó, azaz a valósnál jobb energetikai besorolást tükröző tanúsítvány, korszerűsítési pályázatra készülve viszont többet ér a leminősített épület, amire támogatást lehet nyerni. Nem véletlen, hogy 2013 óta a kiállított energetikai tanúsítványok 2,5 százalékát kötelezően felülvizsgálják az erre kijelöltek, akik kezdetben véletlenszerű kiválasztás alapján dolgoztak, újabban viszont a sokat tévedők egy részét már célzottan is ellenőrizhetik. Az építési törvény január közepén életbe lépett módosítása alapján az energetikai tanúsítvány jogszabálysértő kiállítóival szemben bírságolással fenyegető eljárást indíthatnak, és a névjegyzékből történő kizárást sem törölték el - tudtuk meg Kassai Ferenctől, a tanúsítók ellenőrzésével megbízott Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) elnökétől, aki rámutatott arra, hogy az épületek energiafogyasztása gyakran túl sok, olyan zsebbevágó tud lenni, mint az üzemanyagszámla. Azenergiatudatosság növelése szükséges, hiszen amihez olcsón, vagy a korábbinál olcsóbban jut a fogyasztó, azzal nem szokott spórolni. Mint Kassai Ferenc hangsúlyozza, a legolcsóbb az el nem fogyasztott energia, amire egyelőre a lakosság döntő része aligha ébredt rá, tekintettel arra, hogy Magyarország energiafogyasztásának 40 százaléka továbbra is az épületekhez kötődik. Pedig az energiafelhasználás mérséklése a rezsicsökkentés új dimenziója.  A panelépületek korszerűsítését is tovább kelleme folytatni.
Az épületenergetikai helyzetre jellemző, hogy a legtöbb hazai lakóingatlan alacsony (HH) kategóriájú, tehát rendkívül költségesen fűthető és hűthető. Ráadásul 2020-ig az uniós előírások szerint nagyon komolyan javítani kellene a helyzeten, hogy ne az utcát fűtsék a lakók - figyelmeztet a kamarai elnök. Kassai Ferenc szerint a hektikus építőipari megrendelés-állományt is segítené egyenletesebbé tenni az épületfelújítások szinten tartása. Bár a lakásépítési ágazat most felívelőben van, még mindig nem épül annyi otthon,amennyi lehetővé tenné 100 évenként a lakásállomány újrateremtését. Számottevő és gyors javuláshoz a lakásállomány jelentős részét műszakilag fel kellene újítani, és ami legalább ilyen fontos, a fogyasztói szemléletváltás, hogy az új épületekhez hasonlóan a felújítások is komplexen valósuljanak meg.

Újabb pályázatok jönnek
Február végén jelenik meg az újabb, vissza nem térítendő támogatást jelentő energiatakarékossági pályázatok kiírása - jelentette be a napokban Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára. Közölte, hogy újból lesz hűtőgép, vagy mosógépcsere-program, illetve kazán és kéménycsere pályázat. Visszatérítendő támogatást is kiírnak komplett felújításokra: a világításkorszerűsítésre, fűtéskorszerűsítésre, épület felújításra lakóközösségek, illetve lakások-, és családi házak tulajdonosai magánszemélyként pályázhatnak majd.

Trükkös tanúsítók – kontra minőség-ellenőrzés
 A mérnöki kamarai utóellenőrzések célja; a tanúsítások minőségének – jogszabályi megfelelőségének –  ellenőrzése, a trükközések ellehetetlenítése.  Eredményes ez a tevékenység, mert mára a tanúsítványok közel 95%-a eleget tesz az előírásoknak.

Sándor Tünde újságíró
Megjelent a Világgazdaság 2017. február  17-i számában

Közvetlen link: http://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/rafizethetnek-a-trukkos-tanusitok-483191

Mentés