BPMK

Teltházas szakmai napot rendeztünk a Construmán

Megnyílt a 35. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás április 6-án Budapesten. A BPMK a kiállítás keretén belül teltházas épületgépészeti és energetikai szakmai napot tartott „A geotermikus energia felhasználás kérdései” címmel a D pavilonban.

A Hungexpo vásárközpontban 15 ország csaknem 600 kiállítója várja az érdeklődőket. A szerdai megnyitón Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta: a kormány intézkedései, a családok bővülő lehetőségei és a piaci szereplők teljesítménye együttesen teremtik meg az alapját annak, hogy új lendületet kapjon a magyar építőipar. Hangsúlyozta: azt várják a szektortól, hogy korszerű technológiával és korszerű anyagokkal, magasabb színvonalú, versenyképes árú termékekkel jelenjen meg.
A magyar gazdaság tartós fejlődési szakaszba lépett, kedvezőek a következő időszak kilátásai - jelentette ki Lepsényi István. Egyebek mellett a családi adókedvezmények, az adócsökkentés, a bérek növekedése, illetve az alacsony inflációs környezet lehetőséget biztosít a hazai építőipar növekedési ütemének felgyorsulására - mondta. Az államtitkár kitért arra is, hogy a lakásépítések területén még nagy a lemaradás. A kormány az otthonteremtés érdekében számos lépést tett, 27-ről 5 százalékra csökkentette az új lakások építésének általános forgalmi adóját (áfa), bővítette a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és egyszerűsítette az építési eljárásokat - idézte fel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzetgazdasági tárca is jelen van a kiállításon, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakembereivel együtt tájékoztatást adnak a csokról.
Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója megnyitójában elmondta: a korábbinál kedvezőbb befektetői környezet, az élénkülő ingatlanpiaci kereslet, a célzott kormányzati támogatások eredményeképpen elindult a fellendülés az építőiparban. A kiállítás jelzi a trendeket, a megújult Construma kiállítói már régen lekötötték a legjobb helyeket - fejtette ki. Hozzátette: az idei csaknem 600 cég és szervezet között 124 új kiállító jelenik meg.
A Magyar Mérnöki Kamara saját standján, a D pavilon 202/E számú kiállítási helyén várja az érdeklődőket április 6-10. között.
A kiállítás csaknem 20 ezer négyzetméteres területén idén hat témacsoport - az építőipar, a megújuló energiák, a lakberendezés, a kertépítés, a lakóingatlanok és a bútoripar - képviselői mutatkoznak be. Az építőipari szakkiállítás mellett várja az érdeklődőket egyebek mellett a zöldenergiával foglalkozó Reneo, a lakberendezési trendeket bemutató OtthonDesign és a KonyhaShow, a ConstrumaKert dísznövény és kertépítészeti kiállítás, a Lakásvásár ingatlan szakkiállítás, illetve a Ligno Novum fa- és bútoripari szakkiállítás. A szerda-csütörtök-pénteki szakmai napok után szombaton és vasárnap a nagyközönséget is várják a kiállítók.

SIKERES SZAKMAI NAP

A BPMK szakmai napot Kassai Ferenc elnök nyitotta meg, hangsúlyozva hogy a fenntartható fejlődés, városfejlesztés alapvető feltétele az energiahatékonyság, a természeti erőforrások gazdaságos kihasználása, melyhez elengedhetetlen az épületek energiahatékonyságának javítása. Jelenleg Magyarországon az összes energiafogyasztás negyven százaléka épületeinkben történik, ezek kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Magyarország gazdasági növekedését hátráltatja az alacsony energiahatékonyság, amely legkisebb költséggel és legnagyobb társadalmi és éghajlatvédelmi haszonnal az épületek energiatakarékos, fenntartható építése és felújítása terén javítható. Erre figyelmeztet bennünket az elmúlt időszak tomboló hősége, és általa a jelentősen megnövekedett energia-csúcsfelhasználás. A hazai mintegy négymillió lakást kitevő állomány legalább fele nem felel meg a korszerű funkcionális- műszaki, illetve hő-technikai követelményeknek; a középületek esetében az arány sajnos még rosszabb. Hazánkban a lakóépületek túlnyomó része energetikai szempontból korszerűtlen, és ez érvényes családi házakra, társasházakra és panelépületekre egyaránt.  Az európai energiahatékonysági előírások minden EU-országra érvényesek, ezért a magyarországi jogalkotás megfelelően szabályozta ezt a kérdést. A hazai tapasztalatok szerint a lakosság még nem kellően motivált az energia ésszerű felhasználásában: nálunk az épületek energiafelhasználása mintegy kétszerese az indokoltnak.
Fontos, hogy a polgárok gondolkodásmódja változzon, a felhasználók törekedjenek az energia megtakarításra, mert köztudott, hogy a fel nem használt energia a legjobb energia-megtakarítás, és a rezsicsökkentés új dimenziója. Ennek érdekében, a lakosság motiválására a Mérnöki Kamara útmutatót/tájékoztatót dolgozott ki, mely segíti a laikus felhasználókat döntéseik meghozatalában.
Az energia felhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan.  Ennek nagyon fontos része az energia hatékonyság növelése.
E cél elérésében eminens szerepe van az épületgépészetnek, ami az építmények esetében ma már a bekerülési költség, mintegy 70%-át is eléri. Ezen túlmenően eminens szerepe van a megújuló, illetve az alternatív energiaforrások felhasználásának, alkalmazásának.
A geotermikus energia – mint alternatív energia – a napenergiához hasonlóan korlátlan, el nem fogyó, de azzal ellentétben nem szakaszosan érkező, hanem folytonos.
A Kárpát-medence, de különösen Magyarország területe alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért hazánk geotermikus adottságai igen kedvezőek. Hazánkban a Föld belsejéből kifelé irányuló hőáram átlagos értéke mintegy kétszerese a kontinentális átlagnak.
Kihangsúlyozta, hogy rendkivűl fontos, hogy ezzel a területtel mérnökeink behatóan foglalkozzanak.
A szakmai nap levezető elnöke Nagy Péter volt.
Halász Györgyné dr. átfogóan ismertette az energiahatékonysággal összefüggő épületgépészeti szabályozási folyamatokat a jogszabályváltozásokat. Így az energiahatékonyságról szóló törvényt és annak végrehajtási rendeletét, a vonatkozó szabványokat.
Nagy Gyula elmondta, hogy az MMK Épületgépészeti Tagozata két segédletet is kidolgozott, mely segítséget nyújt az auditálással foglalkozó mérnököknek. A segédletek letölthetők az e-gépész honlapról.
Nagy Péter tájékoztatást adott az auditálás helyzetéről és az energia auditor vizsgákról. Rávilágított a tanúsítás és az auditálás közötti különbségre is.
Dr. Kontra Jenő a geotermális energia forrásoldaláról tartott előadást. Bemutatta európai kontextusba helyezve Magyarország geotermikus energia lelőhelyeit, a kiaknázás lehetőségeit. Felhívta a figyelmet a mérnökök felelősségére e nemzeti kincsünk megfelelő felhasználására. Beszélt a franciaországi és a németországi tapasztalatokról is. Hangsúlyozta, hogy a geotermikus energia időjárástól független és felhasználható távfűtésre és távhűtésre egyaránt, de adott helyen távfelügyeleti zárt rendszerekkel kell szabályozottá tenni a hasznosítást.
Előadás hangzott el Dögei Imre részéről az OTB bank által nyújtott lehetőségekről az MMK tagok, vállalkozások és lakossági ügyfelek számára. A lehetőségek és kedvezmények az MMK és az OTP közötti megállapodás alapján vehetők igénybe a mérnökkártyával történő igazolással.
„A geotermikus energia hasznosítása az energiaellátásban” című előadásában Halász Györgyné dr. ismertette a hasznosítás lehetőségeit.  Külön kitért a geotermikus energia hasznosítására a távhőellátás területén, tekintettel arra, hogy Magyarországon mintegy másfél millió ember él távfűtéses lakásban.
Az Épületgépészeti és Energetikai Nap előadásai április 11-től megtekinthetők a BPMK honlapján.

Az OTP Bank által kamarai tag vállalkozóknak nyújtott kedvezményes lehetőségekről lásd mellékletünket az oldal alján.