BPMK

200 millió euró európai energiahálózatokra

Az Európai Bizottság javaslatára a tagállamok kedden 217 millió eurós beruházást szavaztak meg alapvető fontosságú transzeurópai energia infrastruktúra-fejlesztésekre elsősorban Közép- és Délkelet-Európában.

Brüsszel javaslatára a tagállamok kedden elfogadták, hogy uniós pénzből 217 millió eurót fordítsanak kulcsfontosságú transzeurópai energia-infrastrukturális fejlesztésekre elsősorban Közép- és Délkelet-Európában. A 15 nyertes projektet az uniós infrastruktúra-finanszírozási program, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) égisze alatt pályázat útján választották ki. Közös jellemzőjük, hogy hozzájárulnak az energiabiztonság növeléséhez, és egyes tagállamok uniós energiahálózatoktól való elszigeteltségének megszüntetéséhez, az egységes európai energia piac kialakulásához és a megújuló energiaforrások villamos energia hálózatba való betáplálásához. „Ma az erre leginkább rászoruló európai régiókat célozzuk. A finanszírozással hozzá fogunk járulni a biztonságos energiaellátáshoz és az Európában meglévő hálózatok összekapcsolásával a teljesen integrált európai energiapiac kialakulásához” – jelentette ki Miguel Arias Canete, klíma- és energiapolitikáért felelős uniós biztos.
A Romániát, Bulgáriát, Ausztriát és Magyarországot összekapcsoló rendszerösszekötő gázhálózatok is uniós finanszírozásban részesülnek. Ez a Bizottság szerint jelentős fejlemény az uniós gázpiacon, mivel a Kaszpi-tenger térségéből és egyéb potenciális forrásokból – többek között cseppfolyósított földgáz formájában – származó gáz zavartalanul juthat el Közép-Európába.
A megítélt támogatásból a bolgár gázszállító rendszer korszerűsítését célzó tanulmányok elkészítését is finanszírozzák majd, amiből a térségen belüli gázszállítási lehetőségek bővülése révén Görögország, Románia, Macedónia és Törökország is hasznot húzhat. A Midcat projekt is kap pénzt, ami az ibériai félsziget és Franciaország közötti szűk keresztmetszetek kiiktatására hivatott. Ez egyúttal az algériai gáz és a spanyol LNG-terminálokba kerülő gáz Európába történő továbbszállításának is megteremti a fizikai feltételeit.
A villamos energia szektorban többek között a német-dán infrastrukturális összeköttetéshez szükséges környezetvédelmi és mérnöki tanulmányok elkészítését finanszírozzák majd a CEF-ből, ami elősegíti majd az Észak-Európában előállított áram közép-európai piacra való eljuttatását.
A 15 kiválasztott projekt közül 9 a gázszektort (207 millió euró összértékben), hat pedig a villamos energia szektort (10 millió euró) érinti. Tizenhárom esetben tanulmányok (környezetvédelmi hatástanulmányok 29 millió euró értékben) kidolgozásáról, két esetben pedig építési munkálatokról van szó (188 millió euró).
Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) belül 2014 és 2020 között 5,35 milliárd euró áll rendelkezésre energia infrastruktúra fejlesztésére. Az első pályázati kiírásokról még 2014-ben döntöttek, akkor 34 projektre összesen 647 millió eurós pénzügyi támogatást szavaztak meg.
(Forrás: bruxinfo)