BPMK

Wigner Jenő-díjas nukleáris szakértők

A Magyar Tudomány Ünnepe nyitórendezvényén a mérnöki kamara által már minősített két nukleáris szakértő, Hózer Zoltán mérnökfizikus, okl. gépészmérnök és Mikó Sándor okl. fizikus vehették át az idei Wigner Jenő-díjakat. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Jenő-díj Kuratóriuma a két kollégának a nukleáris energetika és fizika terén végzett, nemzetközileg is elismert munkásságát díjazta.

Lovász László elnök és Barnabás Beáta főtitkárhelyettes köszöntőjével, valamint Bokor József alelnöknek az önvezető autók jövőjéről szóló előadásával kezdődött november 5-én Budapesten a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) idei rendezvény-sorozata. A felfedező kutatók és az alkalmazott kutatásokat végző szakemberek egymásra utaltságáról, valamint az MTA döntéshozókat segítő szerepéről beszélt köszöntőjében az MTA elnöke. Lovász László elmondta: „A Magyar Tudományos Akadémiának kötelessége a mindenkori politikai döntéshozás segítése tudományos adatok, vizsgálatok nyújtásával olyan fontos kérdésekben, mint például az oktatás vagy a környezetvédelem. Az is a tudomány alapvető etikai normái közé tartozik, hogy olyan kérdésekben, amelyekben nincs kiforrott tudományos álláspont, vagy egymással szemben álló, tudományosan egyformán megalapozott nézetek léteznek, ezt a tényt kell a döntéshozók tudomására hozni. Az elmúlt években ezt tettük, és a jövőben is ezt fogjuk tenni.”
Lovász László szerint a következő hetek ugyan az ünnepéi lesznek, de az ünnepek jelentőségét, hangulatát és méltóságát a hétköznapok adják. Az önálló, szabad munka eredményei jelenthetik az alapot az ünneplésre. És ez az alapja a tudomány művelésének nem csupán az egyes kutatók esetében, hanem az Akadémia kutatóhálózatának egészében és az egyetemeken is.
Az MTÜ programjait ismertetve Lovász László kiemelte, hogy azok helyszínei nem korlátozódnak csupán az Akadémia Székházára. Az MTA kutatóintézetei is várják az érdeklődőket. A Társadalomtudományi Kutatóközpontban például a „Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján”, valamint „A közösségi média jogi oldala” című előadások hallgathatók meg...
A Magyar Tudományos Akadémia Székházában tartott ünnepségen a magyar tudományos élet több kiválósága rangos szakmai elismerésben részesült oktatói, kutatói, illetve tudományszervező tevékenységéért. Több kiválóság mellett az 1996. évi Atomtörvény által a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamarához rendelt nukleáris szakértőket Minősítő Bizottság által korábban már minősített Hózer Zoltán és Mikó Sándor Wigner Jenő-díjat vehetett át. E díjat 1999-ben az MTA és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hozta létre. E kitüntetést olyan szakemberek, kutatók kaphatják, akik a magyar nukleáris energetika és fizika terén tevékenységükkel maradandót alkottak. E kitüntetés névadója Wigner Jenő (1902-1995) Nobel-díjas magyar fizikus, a világ első reaktormérnöke.

Néhány fontos információ az idei díjazottak szakmai munkásságáról:
Hózer Zoltán, az MTA doktora, az atomreaktorok fűtőelemeinek kutatása és a súlyos reaktorbalesetek modellezése terén elért, itthon hasznosuló és nemzetközileg is elismert eredményeiért, valamint az elmúlt húsz évben több mint száz intézeti és kutatóközponti projekt vezetéséért (amelyek közül több kiemelkedő jelentőségű volt a Paksi Atomerőmű számára a közvetlen üzemi felhasználás és a tudományos háttértevékenység szempontjából) vehette át a díjat. Hózer Zoltán mérnök-kamarai engedélyei:
NSZ-1. - Reaktorfizika, neutronfizika és a nukleáris üzemanyag viselkedése,
NSZ-2.2. - Determinisztikus biztonsági elemzések - termohidraulika, súlyos baleseti elemzések,
NSZ-6. - Anyagtudomány, anyagvizsgálat,
NSZ-10.3. - Vegyészet - nukleáris kémia technológia
Mikó Sándor, a SOM System Kft. tudományos munkatársa az atomerőmű nukleáris üzemanyag-ellátásának diverzifikálását és a kiégett üzemanyag átmeneti tárolását biztosító projektek létrehozásában, irányításában és megvalósításában játszott meghatározó szerepéért, valamint a termohidraulika, a számítógépes modellek és algoritmusok területén végzett munkájáért, fejlesztéseiért (amelyekkel támogatta az atomerőmű üzembe helyezéséhez, majd biztonságos üzemeltetéséhez szükséges feladatok ellátását) érdemelte ki az elismerést. Mikó Sándor mérnök-kamarai engedélyei:
NSZ-1. - Reaktorfizika, neutronfizika és a nukleáris üzemanyag viselkedése,
NSZ-2.2. - Determinisztikus biztonsági elemzések - termohidraulika, súlyos baleseti elemzések,
NSZ-14. - Nukleáris és más radioaktív anyagok szállítása

Gratulálunk a kitüntetett kollégáknak!

Az MTA sajtóanyagából szerkesztette: Sipos László József