BPMK

Kiírták a turbinaszigetek beszerzésére a tendert

A Paks II. projekt fővállalkozója, az orosz ASZE Mérnöki Vállalat Rt. kiírta a beszerzési eljárást a Paks II. Atomerőmű két új blokkja turbina-generátor gépcsoportjainak szállítására - közölte a Roszatomhoz tartozó fővállalkozó.

A közlés szerint a 2017. június 30-án meghirdetett kiírás alapján ajánlatot kell tenni a két, egyenként 1200 megawatt (MW) teljesítményű blokkhoz egy-egy turbina-generátor gépcsoport szállítására. A tenderdokumentációt orosz és angol nyelven az Oroszországi Föderáció atomenergetikai beszerzéseket nyilvánosságra hozó hivatalos oldalán, a a http://zakupki.rosatom.ru linken tették közzé.

Az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. és az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2014-ben kötött megállapodást (EPC-szerződés) a Paks II. Atomerőmű két VVER típusú, egyenként 1200 megawattos blokkjának tervezésére, a berendezések szállítására, az építésre és az atomerőmű üzembe helyezésére. A 2015. január 1-jén hatályba lépett megállapodás alapján az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. fővállalkozóként végzi a munkát, és kulcsra kész kivitelezést valósít meg.
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki divíziójának keretében jött létre az ASZE-cégcsoport az ágazat négy vezető mérnöki cége, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., az Atomsztrojexport Rt., az Atomenergoprojekt Rt. és az Atomprojekt Rt. összevonásával.
A Roszatom korábban kiírástechnikai okok miatt törölte a Paks II projektben az atomerőművi ötös és hatos blokk turbinacsarnoka fő és kiegészítő berendezéseinek gyártására és szállítására kiírt tendert, miután a kiírást közzé kellett tenni az Európai Bizottság által meghatározott európai internetes oldalakon, ám ezek némelyike - az akkori közlés szerint - "nem volt felkészülve arra, hogy közzétegye az információt a megkövetelt formátumban”. (MTI)