BPMK

Bekövetkezett a várt fordulat a lakásépítési piacon

Elemzők szerint bekövetkezett a lakásépítési piacon a várt fordulat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) július végén tette közzé, hogy az első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) MTI-hez eljuttatott elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy már most több lakásépítést jelentettek be, mint tavaly összesen, az adatokból látszik, a bevezetett kormányzati intézkedéseknek jelentős lakásépítéseket generáló hatása volt. Ahhoz, hogy a lakásépítések száma a megfelelő szintre emelkedjen, és tartósan ott megmaradjon, további intézkedésekre van szükség - közölte a TLE. Az egyesület szerencsésnek tartaná, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása, ezért javasolják, hogy a kormány vállalja a kiforrott csok-rendelet fenntartását legalább egy szándéknyilatkozattal minimum 10 évig.
A lakásállomány minőségi megújításához elengedhetetlenek a felújítások, a lakásépítésekhez hasonlóan a felújítások is nagy lendületet kapnának, ha ezekre is visszaigényelhető lenne az áfa - írja elemzésében az egyesület.
Balogh László, az intaglan.com vezető gazdasági szakértője úgy értékelte, hogy a várt fordulat bekövetkezett az új lakások piacán, a felfokozott érdeklődéshez kezd felzárkózni a kínálat.
A piaci élénkülést alátámasztják az ingatlan.com legfrissebb adatai is, júliusban 25 százalékkal több új építésű lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban - mutatott rá elemzésében Balogh László.
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az engedélyek számának kiugró emelkedése azzal is magyarázható, hogy februárban tisztázódtak a kormányzati lakástámogatási rendszer részletei, több beruházó csak a módosítások után, a második negyedévben kezdett építkezésbe, vagy kért engedélyt a tervezett lakások fejlesztésére.  Balogh László felhívta a figyelmet, a lakásépítési engedélyeknél figyelembe kell venni, hogy a hivatalos statisztika valamennyi lakóingatlanra - tehát a családi házakra és üdülőkre - kiadott engedélyeket is magában foglalja, ezért a kiadott engedélyek számánál kevesebb lehet a ténylegesen megépülő társasházi lakások száma.
Az ingatlan.com szakértője szerint további élénkülést vetít előre az új építésű lakások piacán az építési engedélyek számának jelentős emelkedése. Ráadásul az épülőfélben lévő lakások többségét később adják át, ezért csak 2017-ben számít arra, hogy tömegesen jelenjenek meg az elkészült új társasházi lakások a piacon. (MTI)