BPMK

Műegyetemi Épületgépész Nap a BPMK székházában

„Okos otthon és hatékonyság” mottóval került megrendezésre az OMÉN hetében, november 25-én a Műegyetemi Épületgépész Nap. A program hosszú évek óta épületgépész szakmai továbbképzés, konferencia és kiállítás. Nagy örömünkre a tavalyi évtől eltérően immár nem a virtuális térben, hanem személyes jelenléti formában, a járványügyi szabályok betartásával.

Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke megnyitó beszédében kiemelte: „A mérnöki szakma is olyan korábban nem ismert, változáson, átalakuláson ment keresztül, amely minőségi változásokat hozott az alapfeladatokban is, de mellettük új szakterületek, kutatási irányok alakultak ki. Mára az épületgépészet feladata kibővült. Az informatika fejlődésével ma már az épületgépészet egybefonódott az okos házak az űn. intelligens városok/települések tervezésével, melyek középpontjában az ember és az emberi élet minőségének javítása áll. Ilyen lehetőség a „dolgok internete” (IoT-Internet of Things), mely segíti az okos háztartások és épületek megvalósítását, hatékony működtetését.”

Dr. Hős Csaba, a BME Gépészmérnöki Kar tudományos dékánhelyettese köszöntőjében, látva a kiállítás szerteágazó szakmai összetételét örömét fejezte ki, hogy az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék cselekvő kapcsolatot tart fenn az ipar szereplőivel, amit rendkívül fontosnak és kívánatosnak tart, egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a járvány okozta korlátozások miatt nem a megszokott helyen, a Műegyetemen köszöntheti a nagyszámú megjelent résztvevőt.

Ezt követően a szakmai program vette kezdetét. Az épületenergetikai irányelv új kihívásai: közel nulla energiafelhasználású és okos épületek címmel, dr. Csoknyai Tamás, az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék tanszékvezetőjének előadása mély alapossággal tárgyalta a 2018-as épületenergetikai irányelv módosításának várható következményeit, a kihívásokat és számítási módszereket.
Beszámoló hangzott el az Erasmus+ által támogatott Hi-Smart tananyagfejlesztési projekt eredményeiről, melynek két fő célcsoportja a felsőoktatási intézmények hallgatói és az épületgépész szakma szereplői.
A tananyagfejlesztés eredményeképpen a BME Épületgépészeit és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék több új tárgyat is indított: Intelligens épületek, Épületek dinamikus szimulációja, Megújuló energiaforrások az épületgépészetben. Emellett az Épületenergetika tárgy is megújult tartalmában.
A Hi-Smart projekt keretében a gyakorló szakemberek számára készült egy rövid intenzív tréninganyag, amely szakmai aktualitásokkal foglalkozik. Ez a tréninganyag képezte az alapját az ÉPGET Tanszék és a Hi-Smart projektben szintén résztvevő Kaiserslatuerni Műszaki Egyetem és a Szlovák Műszaki Egyetem előadásainak.
A további előadások is kapcsolódtak az okos otthon és hatékonyság jelmondathoz, így szó volt az okos épület indikátor (SRI) rendszerről, a gázkazánok rendszermegoldásairól, IoT alapú okos megoldásokról hajtőművek, szelepek, helyiségenkénti felületfűtés-/hűtés szabályozás és intelligens szellőzőrendszerek esetében.
Az előadók a szakterület elismert és kiváló képviselői voltak, akiktől első kézből kaphatunk hiteles tájékoztatást, napjainkat és jövőnket közvetlenül befolyásoló szakterületekről, a digitalizáció térhódításáról.

A konferencia levezetésért, a szakszerű kiegészítésekért köszönet illeti Gyurkovics Zoltánt, az Épületgépészeti Tagozat elnökét.

Az elmúlt majd két év online világába kicsit belefáradva a több mint kétszáz részvevő közül sokan kihasználták a majd harminc gyártó nyújtotta kiállítás lehetőséget kötetlen konzultációra, de baráti beszélgetésekre is!
Köszönet a fő támogató Gépész Holding, a kiemelt támogatók BELIMO, AERECO és REHAU valamint a többi kiállítónak is, hogy részvételükkel magas szakmai szinten jöhetett létre a Műegyetemi Épületgépész Nap!
Idén is teljesült több tizedes jelszavunk: Találkozzunk! Találkoztunk!
Legyen így 2022 novemberében is, az épületgépészek hetén!