BPMK

Dr. Kelemen László 1927-2021

Életének 94. évében elhunyt dr. Kelemen László vízügyi építőmérnök, műszaki doktor, egyetemi docens.

1951-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Frissen végzett vízmérnökként olyan feladatot kapott az Országos Tervhivatalban, amivel előtte még senki nem foglalkozott az országban: az ipari víz és szennyvíz kezelése-tisztítása, újrahasznosítása. A nyugati szakirodalom tanulmányozásával nekilátott a hatalmas munkának, és beindította a korszerű ipari vízgazdálkodást. 1953-ban az OT vezetőjét Vas Zoltánt leváltották, és ezzel ez a fontos fejlesztés leállt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) folytatta munkáját. Az 1954. évi nyári és 56. évi téli árvíznél kiemelkedő munkát végzett a védekezésben, amiért elnöki elismerésben részesült. A KGM Tervező Irodában az ózdi és több más kohászati üzem vízellátás-csatornázás terveit készítette el csoportjával. A korszerű üzemi vízgazdálkodás megvalósításáért 1962-ben ipari miniszteri kitüntetést kapott.  
1964-ben államtitkári felkérésre elvállalta a feladatot: a 12 területi Vízügyi Igazgatóság Ipari Vízgazdálkodás irányítása. 1965-ben a Paks I. Atomerőmű orosz terveinek vízügyi bírálatára kapott megbízást. A nyugatnémet és orosz atomerőművek tanulmányozása után, a Moszkvában történő aláírás előtti szakmai bírálaton kifogásolta a nem megfelelő biztonságot. Ezért az oroszok (szerencsére) nem voltak hajlandók nálunk megépíteni az atomerőművet. A pár évvel később küldött tervekben már pótolták az általa jelzett hiányosságokat, és megkezdődött a paksi atomerőmű építése.
Sok éven át tartott előadásokat nemzetközi konferenciákon a víz radioaktív szennyezése témában, valamint ipari víz témában. 1972-ben a „Korszerű ipari vízgazdálkodás” c. disszertációja alapján a BME műszaki doktorrá avatta, majd egyetemi docensi kinevezést kapott.
A Magyar Hidrológiai Társaság elnöksége „Pro Aqua” kitüntetésben részesítette.
A Műegyetemen 76-tól kezdve több mint 20 évig oktatta (az országban elsőként) az ipari vízgazdálkodás tárgyat. Emellett számos szakkönyvet, jegyzetet készített.
A VITUKI-ban osztályával 13 nagy magyar ipartelep korszerű vízgazdálkodásának terveit készítette el. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara „Örökös Mérnöki Kamarai Tag”-ja, a Magyar Hidrológiai Társaság aranygyűrűvel kitüntetett „Tiszteleti Tag”-ja.
Az arany-, gyémánt- és vasdiploma átvétele után ez évben lett volna esedékes a 70 éves diploma után járó rubindiploma, amelynek átvételére halála miatt már nem kerülhetett sor.