BPMK

Az energiatárolás helyzete és lehetőségei Magyarországon

Az energiatárolás helyzete és lehetőségei Magyarországon címmel rendezett online konferenciát november 25-én az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara támogatásával.

A tanácskozás Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár bevezető előadásával kezdődött. Az államtitkár elmondta, hogy az Új Nemzeti Energiastratégiában és a hozzá kapcsolódó dokumentumokban fontos szerepet kap a megújuló energiaforrások hasznosítása és hozzá kapcsolódóan az energiatárolás.
Az előadás a stratégiai célkitűzésekből kiindulva ismertette, milyen szakpolitikai intézkedésekkel, programokkal, pályázati lehetőségekkel segíti a kormány e szakterület fejlődését, a kutatás-fejlesztéstől kezdve a mintaprojektek építésén keresztül a nagymértékű megvalósításig.
Kassai Ferenc BPMK elnök köszöntőjében pár szóban ismertette a kamara tevékenységét, majd „az összefogás fontosságára” hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy ebben a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara példát mutatva az élen jár. Példa erre a mai rendezvény, amelyet együttműködve szervezünk. Példa az egy hónappal ezelőtt szervezett „E-mobilitás másképpen” konferencia, amit a Jedlik Ányos Klaszterrel és a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesülettel együttműködve szerveztünk, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztériummal történő együttműködésünk, az épületek energetikai tanúsításának ellenőrzése és egyéb szakértői tevékenység keretében.
Kassai Ferenc kiemelte: fontos lenne, hogy az energiatárolással foglalkozó szakmai műhelyekben dolgozó szakemberek megosszák tapasztalataikat, megkeresnék az együttműködés lehetőségét. Szem előtt kellene tartaniuk, hogy csapatmunkában nagyobb a lehetőség innovációs ötletek versenyképes termékké fejlesztésére. Erre hazánknak nagy szüksége van. „Ne feledjük, hogy a jelen innovációja a jövő innovációjának alapja, és a jövőbeni innováció a jövő fenntartható gazdasági fejlődésének alapja – folytatta a kamarai elnök.
A megújuló energiaforrások hasznosítását, s hozzá kapcsolódóan az energiatárolás jövőjét tekintve, hosszú távon és rendszerben kell gondolkodni. Mint általában, az energiatárolás esetében sincs egyetlen, mindent megoldó módszer, de mindig törekedni kell a pillanatnyilag és a jövőbe tekintve is a legjobbra. A fejlesztések során szem előtt kell tartani a környezetszennyezést és a fenntarthatósági szempontokat. A fenntarthatóság egyik fontos alapelvét, a helyi erőforrások alkalmazását mind az energiatermelés, mind tárolás és a hasznosítás tekintetében. Nemzetgazdasági szempontból a nemzeti jövedelem növelése érdekében különös érdekünk a hazai fejlesztés és gyártás. Törekednünk kell arra, hogy ezen a területen is minél több versenyképes termékkel jelenhessünk meg a világpiacon.
A konferencia szakmai előadásai átfogó tájékoztatást nyújtottak arról, jelenleg hol tart az energiatárolási technológia a világon és Magyarországon.