BPMK

Egyedülálló hibrid csuklós autóbuszt mutattak be

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója október 5-én mutatta be azt a korszerű, párhuzamos hibrid csuklós autóbuszt, amelyből hamarosan 28 darab érkezik a fővárosi utakra, s amely a közép-európai fővárosok legnagyobb hibrid buszflottája lesz.

A bemutatott jármű már szemlélteti azt az egyedülálló párhuzamos hibrid technológiát, és korszerű kivitelt, amely a Rába-Volvo kooperáció keretében kerül leszállításra, és a jövő év elején áll forgalomba a fővárosban. A járművek sajátossága a magas megbízhatóság és élettartam, mindemellett megnövelt befogadóképesség is jellemzi. A hagyományos dízel üzemű buszokhoz képest a hibrid járművek előnye, hogy csendes, elektromotoros indulást, 40-50%-kal kevesebb károsanyag kibocsátást, valamint akár 39%-kal alacsonyabb üzemanyag felhasználást tesznek lehetővé. Ez utóbbit tekintve elmondható, hogy egy éves szinten 6000 üzemórát futó autóbusz akár 27 ezer liter üzemanyagot is megtakaríthat, amely tíz év alatt nagyságrendileg egy új autóbusz árát is jelentheti.
Dr. Seszták Miklós kiemelte: „A jövőépítést szolgálja a Rába és a Volvo közötti megállapodás. Ennek eredményeként érkezik 2015 elejéig 28 darab autóbusz a fővárosba". Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondta: "A főváros a közelmúltban több mint 500 korszerű járművel egészítette ki a járműparkot. Ehhez érkeznek novembertől a Rába-Volvo hibrid hajtású autóbuszok, amelyek az 5-ös, 7-es és 9-es vonalon közlekednek majd, és lényegesen kisebb károsanyag kibocsátással rendelkeznek."
A Rába 2013 elején indította el együttműködését a Volvóval, melynek eredményeként hamarosan 28 darabból álló, a közép-európai fővárosok között legnagyobbnak számító hibrid csuklós buszflotta kerül a BKK járműparkjába. A kooperáció lényege, hogy a piaci igényeket, valamint a környezettudatossági szempontokat szem előtt tartva a lehető legmodernebb tömegközlekedési járműveket kínálják az utazóközönség számára. Az együttműködés előnye továbbá, hogy a lokalizált gyártásnak és az ellentételezésnek köszönhetően minden elköltött közpénz az ország határain belül hasznosul.
A hibrid buszflottát a BKK-val kötött szerződése értelmében a T&J Kft. üzemelteti majd. A magyar főváros igényei és elvárásai szerint legyártott, lokalizált járművek szállítása már idén megkezdődik. Az első jármű novemberben, a teljes flotta pedig 2015 februárjától közlekedik és szállít utasokat a főváros útjain.