BPMK

Együtt a holNAPért – szakmák együttműködése a napenergia hasznosításáért

Az október 25-én megrendezett, egész napos konferencia célja az volt, hogy a tervezői, kivitelezői szakma és a beruházók újabb megoldásokról kapjanak naprakész információkat a megújuló energiaforrások felhasználásáról, az innovatív támogatási lehetőségekről.

A különböző szakmák tevékenységének összehangolásával meg kell találni a lehető legjobb megoldásokat a környezettudatosság, a gazdaságosság és az építészeti minőség hármasán belül.
Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke megnyitóbeszédében elmondta: mindannyian tudjuk, hogy a XXI. század legjelentősebb stratégiai kihívásai az egészséges élelmiszer, a tiszta ivóvíz és a fenntartható energiaellátás biztosítása. Az energetikában az elkövetkező időszak a struktúra- és paradigmaváltás korszaka lesz. Az emberek még napjainkban is az olcsó és végtelen mennyiségben rendelkezésre álló energiahordozók tévhitében élnek, azonban az eddigi fogyasztási szokások a jövőben nem lesznek fenntarthatóak.
A jelenünk, a jövőnk, vagyis a következő nemzedékek szükségleteinek biztosításához, továbbá az élhető környezet megőrzéséhez halaszthatatlan az energetika terén is a mielőbbi szemléletváltás. A fenntartható fejlődés, városfejlesztés egyik alapvető feltétele az energiahatékonyság, a természeti erőforrások gazdaságos kihasználása, melyhez elengedhetetlen az épületek energiahatékonyságának javítása. Erre figyelmeztet bennünket az elmúlt időszak tomboló hősége, és a jelentősen megnövekedett energia-csúcsfelhasználás.
Tekintettel az energetikai szakember-hiányra, szorgalmazta az energiastratégia megvalósítása érdekében a magas színvonalú energetikai szakképzés mielőbbi felélesztését, különös tekintettel az energiatakarékossági lehetőségek feltérképezésében és megújuló energiaforrások hasznosításában járatos szakemberek – többek között megújuló energia mérnök, energetikus szaktanácsadó, napkollektor-, hőszivattyú szerelő – a többszintű képzések beindítását.