BPMK

Tető alatt az új úszóaréna

Újabb magyar mérnöki bravúrt hajtottak végre a Dagály építkezésen, a tervezettnél hat héttel korábban került tető a Dagály Úszóarénára február 18-án éjjel – tájékoztatta Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa az MTI-t.

A 2017-es vizes világbajnokság központi uszodájának 2400 tonnás acél tetőszerkezete 44 méter magasan egyben a helyére került – egy Magyarországon először használt speciális technológiával –, így megkezdődhet az épület homlokzatának kialakítása. A rekordidő alatt épülő úszóarénát magyarok tervezik és építik – emlékeztetett a kormánybiztos. A hatalmas acélszerkezetet a földön szerelték össze, majd egy különleges, Magyarországon eddig nem használt technológiával egyben emelték a helyére. A kivitelező Market Zrt. a 2400 tonnás tömeg felemelését 16 darab számítógéppel vezérelt hidraulikus pumpa segítségével végezte közel hat óra alatt. Ezzel az alapépület szerkezetépítési része 90 százalékban elkészült. A helyszíni összeszerelést négy hónap gyártás előzte meg, amit három hónapon át naponta átlagosan 50 szerelő és irányító végzett tucatnyi szerelőkosaras autó és négy daru segítségével - közölte Fürjes Balázs.
A kormánybiztos jelezte, a 25 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény a versenysport mellett a széles közönség számára is nyitva áll majd. Hangsúlyozta: a beruházás több mint egy építkezés, városépítés, amelynek köszönhetően egész Angyalföld megújul. Megépült egy kilométer hosszú gát, mely megóvja a kerületet az árvíztől; sétány épül a Váci úti M3 metróvonal Forgách utcai megállója és az úszóaréna között, mely a világbajnokság alatt a látogatói forgalom jelentős részét fogja lebonyolítani, azt követően pedig hosszú távon biztosítja az új úszóaréna és a Dagály Strandfürdő közösségi közlekedéssel történő megközelítését, és sor kerül a környezet rendezésére; a kapcsolódó közlekedés- és közműfejlesztési beruházások megvalósítására is.