BPMK

BPMK szakmai nap a Construmán

Az energetikai fenntarthatóság, alternatív hulladékgazdálkodás és a fűtési/hűtési rendszerek jegyében telt a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szakmai napja a Construma Szakkiállítás és Vásár nyitónapján, 2022. április 6-án a Hungexpon.

Az egész napos rendezvényt Kassai Ferenc nyitotta meg. A BPMK elnöke kiemelte: témánk nem csak a jelen időszak időjárási viszonyait tekintve, de az orosz-ukrán háború okán kialakult helyzet miatt is rendkívül aktuális. Hozzátette, mára az épületgépészet feladata kibővült. Az új kihívásokat épületgépészeinknek a tudomány és a gyakorlati, innovatív technikák együttes alkalmazásával kell megválaszolnia úgy, hogy közben a természeti kincsekkel maximálisan takarékoskodjanak, és az épített környezet esztétikai elvárásait teljesítsék. A primer energiafelhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan.   

Az elnök utalt Magyarország energiastratégiájára is, melynek fő célja az energiafüggőségünk jelentős csökkentése. A cél eléréséhez javasolt eszközök: az energiatakarékosság, a megújuló energia legoptimálisabb arányban történő felhasználása az életünk minden területén. A fenntartható fejlődés, város és település fejlesztés alapvető feltétele az energiahatékonyság, a természeti erőforrások gazdaságos kihasználása, melyhez elengedhetetlen az épületek energiahatékonyságának javítása.

A hazai mintegy négymillió lakást kitevő állomány legalább fele nem felel meg a korszerű követelményeknek; a középületek esetében az arány sajnos még rosszabb, de ez érvényes a családi házakra, társasházakra és panelépületekre egyaránt.  Magyarország energiafelhasználásának közel negyven százaléka az épületek energiaellátására fordítódik, melynek kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Az Európai Unióban és így Magyarországon is egyre fontosabb, hogy a megtermelt energia minél hatékonyabban kerüljön felhasználásra. A jól tervezett és kivitelezett szigetelés, klíma-és fűtés, villamos rendszerekkel kevesebb energiát használunk, és kisebb környezetterhelést érünk el. Mint tudjuk az el nem fogyasztott energia a legjobb energia-megtakarítás, a rezsicsökkentés új dimenziója.  

Az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata a fogyasztói tudatformálás lesz. Fel kell rá hívni a figyelmet, hogy ha egy kicsit engedünk a komfort érzetünkből, azzal rengeteg energiát meg lehet takarítani – tette hozzá Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke.

Az előadók Molnár Szabolcs és Erdei István voltak, a szakterület elismert és kiváló képviselői, akiktől első kézből kaphattak hiteles tájékoztatást erről a napjainkat és jövőnket közvetlenül befolyásoló szakterületről a résztvevők.

Kapcsolódó cikkek: