BPMK

Beltéri burkolatokra vonatkozó tűzvédelmi követelmények

A Burkolástechnika Egyesület honlapjára nemrégiben felkerült a tervezők, műszaki ellenőrök és kivitelezők munkájának megkönnyítésére a hatályos OTSZ 5.0 alapján táblázatos formában készült új kiadványunk, amely a beltéri burkolatokra vonatkozó tűzvédelmi követelményeket tartalmazza.

A tűzveszély szempontjából kritikus menekülési útvonalak mellett a különböző rendeltetési területek követelményei is megtalálhatóak benne, hivatkozással a szabályzat rájuk vonatkozó pontjaira.
Fontos megjegyezni, hogy a burkolóanyagok műszaki adatlapjain megadott tűzvédelmi osztályok esetében a besorolást (padlóburkolatok esetében „fl” alsó index jelöléssel) nem éghető felületen végrehajtott vizsgálatok eredményei alapján végzik.
Egyes gyártók emiatt külön feltüntetik az éghető (tűzveszélyes – pl. OSB lemez, meglevő fapadló stb.) aljzaton vizsgált burkolatok tűzvédelmi osztályait is, amelyek a nem éghető burkolóanyagok (kerámia, kőlap, cementlap stb.) kivételével jellemzően alacsonyabbak, mint a fenti értékek.
Ezt fontos figyelembe venni a burkolatok és aljzatok kiválasztása során.

https://www.burkolastechnika.org/letoltes/BURKOLATOK_ES_TUZVEDELEM-OTSZ5.0.pdf

Kategória további cikkei: « 150 éves tanszék 25 éves a MAÚT »