BPMK

A választott dátum cikkei: péntek, 25 október 2019

’56-os hőseink előtt tisztelegtek a Műegyetemen

A megemlékezésre kiemelt vendégként érkezett Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, dr. Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956 Emlékbizottság vezetője, Süli János tárca nélküli miniszter, Boross Péter korábbi miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, valamint Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

Józsa János, a BME rektora köszöntőjében elmondta, majd három évtizede hagyomány, hogy mint az állami ünnepségsorozat nyitórendezvénye, a Műegyetem’56 Emlékbizottság és a Rákóczi Szövetség fölbecsülhetetlen szerepvállalásával méltó körülmények között megemlékezünk az 1956. október 22-i hallgatói gyűlésről, és az abból kibontakozó forradalmi tettekről. „Ami akkoriban történelmet írt, az ma már hagyományba foglalt tisztelgés”- emelte ki. Részletesen beszélt a Kossuth- és Széchenyi-díjas Mosonyi Emil világhírű vízépítő mérnökről, tanszékvezető tanárról, aki az oktatók ideiglenes forradalmi bizottságának tagjaként arra kérte a diákokat, „ne ragadtassák magukat semmiféle atrocitásra”, mert az a dolguk, hogy „tanuljanak és kiváló mérnökei legyenek a szabad Magyarországnak”.

1956 októberében a magyar fiatalok világraszólót alkottak – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A magyar egyetemisták megfogalmazták a magyar társadalmat érintő égető kérdéseket, meglátták mitől szenved az ország, felismerték az igazságtalanságot, és a magyar nép felemelésére, a nemzeti függetlenség követelésére tették a hangsúlyt követeléseik megfogalmazásakor. Ők voltak a szabadság innovátorai – mondta.

A jelenlévők az ünnepség keretében megkoszorúzták az egyetem hősi halottainak emléktábláját, majd a hagyományos fáklyás felvonulással indultak a Bem térre.

Subscribe to this RSS feed