BPMK

Októberre elkészül a Duna projekt

A Duna projekt kivitelezése október közepére elkészül, a fejlesztés célja a magyarországi szakasz árvízi biztonságának növelése volt a rendszerek megerősítésével. A csaknem két és fél évig tartó munkálatok a folyó teljes magyarországi szakaszán 12 ártéri öblözetet, közel 200 töltéskilométernyi töltést és 25 árvízvédelmi műtárgyat érintettek - közölte a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az Európai Unió és a magyar állam által támogatott Duna projektben 11 fejlesztést valósítottak meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinálásával a folyó teljes magyarországi szakaszán. A munkálatok öt vízügyi igazgatóság - Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - területére terjedtek ki. A projekt keretében egyebek között pótolták a Duna menti védműrendszer töltéshiányát, 12 kilométer új árvízvédelmi töltést építettek Mecsér és Dunaszentpál külterületén. Felújították egyebek között a Sió árvízkaput, a Békavári zsilipet, az Érsekcsanádi szivattyútelepet, a Vajastoroki zsilipet, a Mártonházi szivattyúállást, valamint a Dunaszegi zsilipet, továbbá új árvízkaput építettek a Győri Iparcsatorna torkolatában.
A fejlesztési munkák tervezését és kivitelezését a Duna 2012 Mérnök Konzorcium felügyelte. A Duna projekt kivitelezési munkái 2012 júniusában kezdődtek, a beruházás 7 projektelemének munkái 2014. augusztus végére lezárultak, a további műszaki átadás-átvételt követően 2014. október 15-ig fejeződnek be. (MTI)