BPMK

Csökkent az építőipari termelés

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult, az épületek építése 10,2 százalékkal emelkedett, míg az egyéb építmények építése 8,0 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz képest 3,6 százalékkal emelkedett az építőipar termelése a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján. 2015 első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 2,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.
Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének tavaly novemberi növekedése elsősorban ipari épületek építésével függ össze - közölte a KSH. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 6,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 15,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól.
Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,4 százalékkal nőtt. A megkötött új szerződések volumene 14,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 50,1 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 11,9 százalékkal csökkent. Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.
Az új szerződések elmúlt három havi növekedése ellenére az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, november végén 45,7 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 41,4 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 66,7 százalékkal kisebb volt.