BPMK

Elkészült a szén-monoxid-mérők pozitív listája

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) együttműködve elvégezte a szén-monoxid-mérők országos ellenőrzését. A vizsgálat lefedte a kereskedelmi forgalomban lévő és mintavételezésre alkalmas készülékek körét, a termékek csaknem harmada biztonságos.

A rendkívüli ellenőrzést Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2015 januárjában rendelte el, miután a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által 2014 végén végzett vizsgálat szerint 20 készülékből 19 nem felelt meg az előírásoknak. A minisztérium akkor jelezte: a magyar családok biztonsága érdekében a fogyasztóvédelem idén is különös figyelmet fordít a szén-monoxid-mérők ellenőrzésére. A szakemberek az egész országban rendkívüli ellenőrzéseket végeztek. A vizsgálat eredményeit aa Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság március 13-án nyilvánosságra hozta.

A fejlesztési tárca felhívására a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai idén további 22, a kereskedelmi forgalomban fellelhető mérőtípust vizsgáltak meg, amelyeknek fele biztonságosnak bizonyult. A tavaly és idén ellenőrzött, összesen 42 különböző típusú készülék közül 12 felelt meg az előírásoknak, tehát biztonsággal használható.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: az újabb ellenőrzés célja a magyar családok, fogyasztók védelme volt.

Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár hozzátette: a fogyasztók védelme érdekében a veszélyes termékek további forgalmazását az érintett gazdasági szereplőknél a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság betiltotta. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája megtekinthető a www.kormany.hu kormányzati portálon és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján (www.nfh.hu). A vásárlás előtt érdemes itt tájékozódni a megfelelő és biztonsággal használható készülékekről.