BPMK

1364 milliárd forint uniós kifizetés eddig 2014-ben

Magyarország 2014. október 31-ig 1364 milliárd forint európai uniós forrást fizetett ki, ami az időarányos terv 93 százalékos teljesülését jelenti – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A tapasztalatok szerint az éves kifizetések több mint fele az év utolsó két hónapjában realizálódik, így jó esély van arra, hogy Magyarország ismét rekordot döntsön a kifizetésekben. Elmondta: a visegrádi négyekkel, valamint Romániával és Bulgáriával összevetve Magyarország az éllovasok közé tartozik a régióban; Lengyelország után a második a kifizetési rangsorban. Tavaly összesen 1708 milliárd forint uniós forrást fizettek ki – emlékeztetett a helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor elmondta azt is, hogy a 2014-2020-as költségvetési időszak forrásainak felhasználásához kapcsolódó operatív programokat (op-k) várhatóan november közepén, második felében nyújtja be Magyarország az Európai Bizottságnak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra utasította a tárcák vezetőit, gyorsítsák fel az operatív programok egyeztetését, a szerdai kormányülésen pedig már tárgyalják is a tárcák véglegesítés előtt álló op-tervezeteit. November 7-én indul az összes op társadalmi egyeztetése, immár a negyedik körben, ezután nyújtja be Magyarország a véglegesített programokat, így első lehet az uniós tagállamok között – fűzte hozzá. A 2014-2020-as pályázatokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy október 10-én megjelent az első 9 pályázat, amelyekre november 10-től, illetve 12-től lehet pályázni.

Folyamatosan zajlik a nagyprojektek egyeztetése az Európai Bizottsággal, a kormány november második felében tervezi benyújtani a még szükséges nagyprojekteket a forrásvesztés elkerülése érdekében. A kabinet tartja magát eredeti célkitűzéseihez, vagyis az összes vállalt nagyprojektet benyújtja.  
Már az április 15. után benyújtott számlákra is érkeztek kifizetések, ami a helyettes államtitkár szerint lényegében azt igazolja, hogy az Európai Bizottság elfogadta az uniós források koordinálását, elosztását végző magyarországi intézményrendszer átalakítását.

Elérhető a FAIR pályázatkitöltő rendszer

November 5-én, délután indul a 2014-2020-as uniós pályázati források elérését lehetővé tevő informatikai rendszer, a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) azaz a pályázati elektronikus ügyintézés felülete. Az egységes informatikai rendszer segít majd abban, hogy egyetlen, személyre szabott felület segítségével tudják a pályázók kezelni a pályázatokhoz, projektekhez kapcsolódó különböző feladatokat; elsőként a FAIR az október 10-én meghirdetett első 9 pályázat beadását támogatja. A rendszer legnagyobb újítása, hogy összeköttetésben áll néhány közhiteles adatbázissal – NAV, Cégbíróság, Földhivatal – így ezek segítségével automatikusan tudja lekérni a pályázó elektronikusan a szükséges dokumentumokat. Az új informatikai rendszer lehetővé teszi, hogy Magyarországon olyan pályázati rendszer működjön, amely valóban reagál a pályázói érdekekre. Hozzátette: a felület külső, fizetett segítség nélküli pályázást tesz lehetővé, a korábbi 600 adatmező helyett 300-ra csökkent a kitöltendő felület egy-egy pályázat esetén, és tovább fog csökkenni. Csepreghy Nándor hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy a fejlesztéspolitika az előző, 2007-2013-as időszakinál sokkal inkább pályázóbarát legyen, a konkrét fejlesztési javaslatokat beépítik majd a pályázati modulok közé. A rendszer átalakításának másik fontos célja az volt, hogy igazságos pályázati rendszer működjön, így a FAIR minden regisztrált felhasználó számára egy időben teszi lehetővé a pályázást a kitöltőprogram segítségével.

Laposa Tamás, a Miniszterelnökség fejlesztési-informatikai főosztályának osztályvezetője elmondta: a felület papírmentes ügyintézést tesz lehetővé. Egyetlen oldalt, az adott vállalkozás nyilatkozatát kell kinyomtatni, de ha a pályázó rendelkezik elektronikus aláírással, akkor a teljes igénylési folyamat papírmentesen intézhető. Az informatikai rendszer külső felülete segíti a támogatások könnyű elérését, egy kattintással egy adott pályázat minden adata elérhető. Ismertetése szerint a regisztráció egyszerű, öt-tízperces, és személyre szabott ügyintézést tesz lehetővé. (MTI)