BPMK

Megjelent az E-építési Napló ingyenes, magyar nyelvű mobil verziója

Az E-építési Napló ingyenes, magyar nyelvű mobil verziójának segítségével könnyen intézheti a napi jelentésekkel és eseti bejegyzésekkel kapcsolatos feladatait.

A mobilalkalmazás használata során megtekintheti az adott e-főnaplóhoz és / vagy e-alnaplóhoz rendelt offline és online eseti bejegyzéseket és napi jelentéseket, valamint szerepkörének jogosultságától függően közvetlenül mobilkészüléke segítségével napi jelentést és vagy eseti bejegyzést tehet. Mobilkészüléke fényképezőgépének használatával közvetlenül feltölthet fényképet a napi jelentéshez vagy eseti bejegyzéshez. A mobilalkalmazás, kizárólag a webes E-építési Napló alkalmazásban már ismert, napi jelentések és eseti bejegyzések rögzítésére és ezek megtekintésére, illetve fénykép készítésére és feltöltésére szolgál. A teljes funkciókészlettel működő e-építési napló webalkalmazás az alábbi linkről érhető el: https://enaplo.e-epites.hu/enaplo/. A webalkalmazás használatához aktív Ügyfélkapus jelszó és felhasználónév, valamint WiFi/ mobilinternet kapcsolat szükséges.
A mobilos e-építési napló az első az építésügyi mobiltelefonos alkalmazások sorában, melyet a tervek szerint hamarosan továbbiak is követnek. A május 16-tól élesben is működő, ingyenesen letölthető mobilnapló felépítése, hozzáférési hierarchiája és szabályai megfelelnek a hagyományos elektronikus építési napló szabályainak. Az egyelőre android operációs rendszeren futó applikáció célja, hogy az építkezés helyszínén laptop nélkül, gyors hozzáféréssel, kis adatforgalommal, biztonságosan tegye elérhetővé az e-naplót. Új napló megnyitása, a törzsadatok felvétele és a fastruktúra kialakítása továbbra is csak asztali gépen, vagy laptopon lehetséges, de a leggyakrabban használt és az építési folyamatot végigkísérő jelentések menet közben, vagy akár a betonkeverő mellől is felvihetők.

Több szabadság, kevesebb mobilnet
Az e-építési naplót használók igényei alapján létrehozott alkalmazás jóval nagyobb fokú szabadságot biztosít felhasználóinak. Segítségével – megfelelő jogosultság birtokában -, napi jelentést vagy eseti bejegyzést lehet tenni a felületen, ezen kívül megrendelői megtekintésre is használható. „Ha tehát a főnaplót létrehozó, nem feltétlenül hozzáértő építtető tudni szeretné, hogy az építkezéssel megbízott kivitelezője hogyan halad a munkával az ő távollétében, bárhol és bármikor, akár ebédszünetben vagy munkából hazafelé megtekintheti alnaplóit, azok napi haladást bemutató jegyzeteit.”- mondta el Both András a Lechner infokommunikációs igazgatója.
Az adatok tömörítésének köszönhetően az alkalmazás mobilnet-fogyasztása nem számottevő, az eredeti webes felület megnyitásánál, de még a legnépszerűbb közösségi oldalak használatánál is kevesebb adatforgalmat generál. Az alkalmazás melléklet, például kép csatolására is alkalmas. Az applikációba felvitt bejegyzések természetesen a webes e-naplóban is látszanak, a webes és mobilos felület felváltva használható a nap bármely szakában, mikor, melyik kényelmesebb a felhasználónak – mindezt külön regisztráció nélkül. Az alkalmazás általános építményfajták (családi házak, intézmények) e-naplóinál nyújt segítséget felhasználóinak, a sajátos, atomenergetikai, vízi, vagy közlekedési építmények esetén nem alkalmazható.

Hogyan működik?
A belépést követően a kiválasztható e-naplók listája mellett látható a három legutóbb megnyitott napló is, melyek jó eséllyel egyben a leggyakrabban látogatott naplók is, így nem kell minden belépés alkalmával újra kiválogatni a fastruktúrából a kívánt elemet. A használni kívánt napló kiválasztása után eljutunk a napi jelentés és eseti bejegyzés felvitelét lehetővé tévő felületre. A kívánt funkciót kiválasztva az építkezés adott napjára vonatkozó fejléc- és létszámadatok kitöltése után a bejegyzés szövegdoboza fogadja a beszámolót. A bejegyzés felvitelére jogosultak személyének elkülönítésére minden jelentésíró színből és keresztnevének első betűjéből álló saját jelet kap az ergonomikusabb tagolás végett.
A napi és az eseti bejegyzés jól láthatóan kiemelt funkciógombja alatt olvasható az összes bejegyzés, melyek között görgetve a teljes naplózott építéstörténetet elolvashatjuk az első bejegyzéstől a legfrissebbig. A bejegyzések egymás alatt sorban megtalálhatóak, fejlécükben jól érthető piktogramokkal, melyeket a biztonság kedvéért a menüpontok között elhelyezett jelmagyarázat szóban is felold. Egy bejegyzés fejlécéből a piktogramok segítségével egy pillantás alatt megtudhatjuk, melyik napra utal, hányan dolgoztak aznap, történt-e munkavégzés, hány darab napi és hány eseti bejegyzés született aznap, valamint azt, ki volt a jelentésíró a jogosultak közül. Ezután olvasható maga a bejegyzés, amely ezer karakter felvitelére és megjelenítésére ad lehetőséget. Megtudjuk továbbá, mi volt az adott bejegyzés rögzítésének időpontja, és hogy a bejegyzést író pontosan milyen jogosultsággal rendelkezik. Emellett megadhatók egyéb, az építkezés szempontjából releváns adatok, mint a szélerő, szélirány, az égkép, vagy a napi csapadékra vonatkozó információk.