BPMK

Kassára látogatott a BPMK elnöksége

Kassán tartotta 2022. évi szokásos kihelyezett elnökségi ülését és szakmai napját a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara június 21-23. között.

A kihelyezett elnökségi ülés előestéjén az elnökség meglátogatta a 150 évvel ezelőtt 1872-ven Gépészeti Felsőbb Ipartanoda néven alapított, alapítása óta több névváltozást megélt, jelenleg Szakkay József szakközépiskolát, amely élesztő tégelye a felvidéki magyar fiataloknak, s nemcsak számos mérnököt, több írót, költőt, fontos közéleti szereplőt nevelt a világ számára. Matej Éva, az egyszerűen „iparinak” nevezett iskola igazgatónője fogadta elnökségünket, tájékoztatott az iskola jelenlegi helyzetéről, neves diákjairól, s előkészületeiről az alapításának 150. évfordulójának megünneplésére.
Itt köszöntötte a résztvevőket dr. Hetey Ágota főkonzul asszony, aki kiemelte, hogy a főkonzulátus tevékenységén fontos szerepet játszik a kapcsolatépítés, amelyre a kihelyezett elnökségi ülés is irányul.
Czajlik József, a legészakibb magyar kőszínház, a Kassai Thália színház igazgatója, aki egykor szintén az „ipari” diákja volt, az összetartás mintájaként emelte ki, hogy amikor 1969-ben a magyar nyelvű színház számára kerestek helyet, az iskola tornatermét és más helyiségeit ajánlotta fel.
 „Tudásmegosztás és tapasztalatcsere” című szakmai napunknak a Hotel TeleDom adott otthont. Házigazdaként dr. Ing Tóth Attila köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy a szakmai nap keretében a magyarországi és kassai magyar mérnökök megismerhetik egymás tevékenységét, lehetőséget teremtve ezzel az együttműködésre.
A szakmai nap megnyitóján részt vett prof. Dipl.-Ing. dr. Vladimír Benko, PhD. a Szlovák Építőmérnöki Kamara elnöke, Ing. Ján Petržala, a kamara alelnöke és a Kassai Régiójának elnöke, aki köszöntötte a szakmai nap résztvevőit. Ismertette a 6000 mérnököt képviselő kamara 5 régióban végzett tevékenységét kiemelve a kassai és az eperjesi kerületeket lefedő Kassai Régiót. Elmondta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamarával a V4 országokkal való együttműködés keretében már évek óta folytatják. Kiemelte, hogy megtiszteltetés számára, hogy a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökségét Kassán köszönteni, s számít az együttműködés kibővítésére.  
A szakmai nap megnyitó beszédét Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke tartotta. Tájékoztatta a jelenlevőket a kamara szervezeti felépítéséről és tevékenységéről, kiemelve a határon túlnyúló kapcsolatok ápolásának fontosságát. Elmondta, hogy a 25 évvel újjáalakult kamaránk a taglétszáma alapján továbbra is a legnagyobb a hazai területi mérnöki kamarák között. Továbbképzési tevékenységünkön túl, országos és határon átnyúló feladatokat is ellátunk. Ide tartozik az atomenergetikai szakértői jogosultságok kiadása, a határon átnyúló kérelmek elbírálása és az energetikai tanúsítások utóellenőrzése is.
Hangsúlyozta, alapelvünk a szakmaiság és készek vagyunk szakmai segítséget nyújtani a határon túli magyar mérnökök számára is.
A konferencián az alábbi szakmai előadásokat hallgathatták meg az érdeklődők:
Tóth Attila PhD.: A virtuális valóság technológiák üzemi alkalmazásai
Bite Pálné dr. Pálffy Mária: Miskolc – Kassa autópálya zajvédelmi kérdései
Dr. Csanádi Tamás: Ultra - magas hőmérsékletű kerámiák fejlesztése
Nagy Péter: Korszerű épületfelújítások
doc. Ing. Marián Lázár: H2 technológiák kutatása a Kassai Műszaki Egyetemen
dr. Zsebik Albin: H2 termelés és hasznosítás – tervek, korlátok, kihívások

A szakmai programot követően elnökségünk felkereste Kassa magyar vonatkozású kulturális örökségeit. A Márai házban tett látogatásunk után, Rákóczi rodostói lakóházának másolatát tekintettük meg. A fejedelem szobránál a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöksége a tisztelete jeléül koszorúzott helyezett el.
Kassa egyik legszebb és legismertebb épülete a Szent Erzsébet-főszékesegyház, vagyis a kassai dóm. A dóm északi hajója alá kriptát építettek 1906-ban, és itt helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferencet, édesanyját Zrínyi Ilonát, és a fejedelem idősebbik fiát, Rákóczi Józsefet is. A kriptában Kassai Ferenc elnök úr helyezett el koszorút.