BPMK

A mérnöki kamara vészhelyzeti intézkedései

A Kormány a március 11-én, 15 órakor hatályba lépett 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatója alapján a veszélyhelyzeti intézkedések keretében a Kormány a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltja.

A fenti rendelkezéseknek megfelelően a már meghirdetett és a következő napokban megrendezésre kerülő minden programokat, képzéseket a veszélyhelyzet visszavonásáig felfüggesztjük.

Az országos kamara által szervezett beszámoló vizsgákat 2020. március 16-tól kezdődően átmenetileg, a veszélyhelyzet megszüntetéséig felfüggesztik, a meghirdetett vizsgákat lemondják. A jelentkezők számára a vizsgadíjat visszatérítjük vagy egy következő alkalom díjába beszámítjuk.

A beszámoló vizsgán kívül szervezendő egyéb vizsgák már meghirdetett alkalmairól (épületenergetikai tanúsítói jogosultsági vizsga, villámvédelmi vizsga, geodéziai minősítő vizsga) minden esetben egyedileg döntenek, tekintettel arra, hogy ezek a vizsgák a szakmagyakorlás megkezdésének feltételei, így a vizsga nélkül a kérelmezők a szakmagyakorlási jogosultságot sem tudják megszerezni.

Korábbi jelzésünknek megfelelően azon szakmagyakorlók esetén, akiknek az ötéves továbbképzési időszak, vagy az egyéves beszámoló vizsga időszak a veszélyhelyzet időszaka alatt jár le, és a képzési- vagy vizsgakötelezettségüket a rendkívüli intézkedések miatt nem tudják teljesíteni, a kötelezettségük teljesítésére 2020. december 31-ig lehetőséget adunk a pótlásra, a jogszabály szerinti szankciók alkalmazása (a jogosultságok felfüggesztése) nélkül. Mindez összhangban áll a kormány azon intézkedésével is, hogy a veszélyhelyzeti időszakban a lejáró személyes okmányokat sem kell megújítani, azok érvényessége automatikusan meghosszabbodik.

Az Önök és munkatársaink egészségének megóvása érdekében ezen felül tisztelettel kérjük Önöket, hogy amennyiben lehetséges, úgy válasszák a telefonos vagy elektronikus ügyintézési formát, így a napi ügyintézés során is a minimálisra tudjuk szorítani a személyes jelenlétet igénylő ügyeket.